16. 10. 2020

Arnaud Démare na Lapierre si dojel už pro čtvrté vítězství v rámci Giro d'Italia

3. října odstartoval 103. ročník Giro d'Italia. Závod původně plánovaný na květen se kvůli koronaviru přesunul až na podzim a zdá se, že nucená karanténa některým jezdcům pomohla nabrat síly a sebevědomí. Důkazem je Arnaud Démare z Groupama-FDJ, který ze zatím 12 etap ovládl hned čtyři!

 

Giro d'Italia 2020

Světová pandemie koronaviru poznamenala i italskou Grand Tour. Závod původně naplánovaný na květen se ale podařilo přesunout a 3. října se závodníci poprvé postavili na start.

Začínalo se časovkou v Monreale na Sicílii a po 21 etapách a 3497,9 ujetých kilometrech by měli jezdci 25. října projet cílovou čáru v lombardském Miláně.

 

Arnaud Démare na Giro d'Italia
Zdroj foto: Facebook Groupama-FDJ

 

Sprinterská hvězda Démare

Závodníci mají za sebou 13 dnů, 12 etap a někteří už 4 etapová vítězství. Řeč je o sprinterovi Arnaudu Démareovi, který na sebe v první polovině závodu strhává největší pozornost.

Poprvé se mu zadařilo v těsné koncovce 4. etapy, kde až fotofiniš rozsoudil souboj Démare-Sagan ve prospěch francouze. Druhý triumf si jezdec Groupama-FDJ připsal na 6. etapě a úspěch zopakoval den na to i při 7. etapě. Ve středu 14. 10. po 11. etapě a čtvrtém vítězství na Giru Démare dál vládne spurterům.

 

Groupama-FDJ a Lapierre

Děvětadvacelitý Démare jezdí v barvách týmu Groupama-FDJ, který je už od roku 2002 spojený se značkou Lapierre. Na modelu Aircode teď Démare sbírá úspěchy. 

Aircode pro rok 2021 dostal úplně nový přepracovaný rám. Navrháři se u něj inspirovali časovkářským Aerostormem a cílem bylo dosáhnout maximální aerodynamiky a pohodlí v jednom. Kolo stojí na nových ještě lehčích karbonových ráfcích z dílny Lapierre a za zmínku stojí i lehoučká, jen 29g pevná osa.

Démareův Aircode je samozřejmě závodní speciál, takže konfigurace se bude od továrního stroje trochu lišit. Každopadně je Aircode pořádná střela a my jsme zvědaví, k jakým úspěchům na Giro d'Italia ještě Démareovi dopomůže.

Na Lapierre se letos dařilo i Čechům z Topforex Lapierre a v srpnu sbírali jeden vavřín za druhým. O úspěších našich silničářů jsme psali zde.