8. 1. 2021

Lednová výzva: Do práce na kole 2021

V lednu a na kole? Jde to! Loni přijalo tuhle výzvu 2 760 Čechů a na týden vyměnili pohodlí auta za kolo, koloběžku nebo vlastní nohy. Sedm dní se pak tito odvážlivci dopravovali do práce, do školy a na nákupy bezmotorově, aby se i v zimě udržovali v kondici a podpořili ekologický způsob dopravy. Mojekolo se pro tento rok stalo partnerem celé akce, která každoročně vrcholí v květnu. Zapojíte se i vy?

 

Lednová výzva startuje 18. 1. 2021

Zpestřete si týden a monotónní cestování do práce a registrujte se do 3. ročníku Lednové výzvy Do práce na kole 2021. Pokud jste si dali na nový rok předsevzetí, že se začnete víc hýbat, je tato akce přímo pro vás. A co za to kromě dobrého pocitu z aktivního a ekologického dojíždění? Třeba ceny v podobě čepic, servisu kola zdarma nebo startovného na hlavní výzvu Do práce na kole, která už 10 let probíhá v měsíci květnu.

 

Lednová výzva Do práce na kole 2021
Zdroj foto: FB profil Do práce na kole - AutoMat

 

Jak a kdy na to?

— Výzva se koná od 18. do 24. ledna 2021
— Registrace je zdarma a právě probíhá
— Cestovat můžete na kole, koloběžce, pěšky či poklusem
— Výzva je určená pro jednotlivce
— Koná se po celé republice
— Akce je zdarma
— Výherce cen bude pořádající spolek AutoMat losovat ze všech účastníků s pravidelností nad 66 %

Vyzvěte kolegy, kamarády nebo zaměstnance a zapojte se do akce spolu s tisíci lidmi z celé země. Každý den si pak můžete poměřit své cesty a jejich zaznamenáváním v systému pomoci k rozvoji (cyklo)infrastruktury ve vašem městě.

Než však 18. 1. osedláte svoje kolo a poprvé šlápnete do pedálů, přečtěte si, jak se obléknout na zimní projížďku, abyste do práce nedorazili jako rampouch. Pamatujte taky, že je ráno tma a odpoledne se rychle stmívání, proto volte kvalitní osvětlení. O tom, jak vybrat světlo na kolo, jsme už taky na Mojekolo psali.

 

Registrujte se

 

5 důvodů proč se zúčastnit lednové výzvy

1. Zlepšíte si kondici: Splníte jedno z nejčastější novoročních předsevzetí – začít se víc hýbat.
2. Zpestříte si pracovní rutinu: Bezmotorové dojíždění je ještě zábavnější, když vyzvete kolegy v práci a porovnáte síly.
3. Poznáte nové lidi: Zapojíte se do komunity lidí, jimž není dění okolo nich lhostejné.
4. Přispějete k vývoji udržitelného města: Nahrané trasy v aplikaci přispívají k rozvoji města a pohybu po něm.
5. Vyhrajete ceny: Na konci výzvy probíhá slosování o hodnotné výhry od partnerů akce.

 

Do práce na kole
Zdroj foto: FB profil Do práce na kole - AutoMat

 

O výzvě Do práce na kole

Do práce na kole je celostátní výzva, do které se může zapojit úplně každý. Akci pořádá spolek AutoMat už od roku 2011 vždy v květnu a během roku organizuje i přidružené akce. V roce 2019 se květnové výzvy zúčastnilo rekordních 19 576 Čechů, kteří se celý měsíc přepravovali udržitelně.

V průběhu výzvy si účastníci zapisují své cesty do registračního systému a každý se tak může porovnat s ostatními účastníky z celé ČR. Loni, během jubilejního 10. ročníku, podniklo 15 813 účastníků celkem 393 000 bezmotorových cest a v součtu urazili 3 821 000 km „na vlastní pohon“ – na kole, koloběžce, pěšky, poklusem. A to znamená 493 tun ušetřeného CO2, které by jinak z výfuků skončilo v ovzduší.

Cílem výzvy Do práce na kole je udržet se aktivní v květnu i v průběhu celého roku a podpořit ekologický způsob dopravy, který nezatěžuje životní prostředí a v době covidové představuje nejbezpečnější a nejzdravější alternativu přemisťování.

Zapojte se letos i vy. Registrujte se zdarma na lednovou výzvu, nebo si už teď pořiďte nejvýhodnější startovné na hlavní květnovou akci.

 

Registrujte se